Syrop cebulowy to skuteczna metoda zapobiegania przeziębieniom i zwiększania odporności. Jego właściwości zdrowotne przypisuje się głównemu składnikowi - cebuli. Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Cebula jest naprawiana od setek lat.
Cebula jest źródłem witaminy C i substancji bakteriobójczych, dlatego można ją stosować na przeziębienia. Może również zwiększyć odporność.
Cebule są również stosowane w zaparciach lub reumatyzmie. Chociaż cebula słynie z wyjątkowego zapachu i bogatego aromatu, często dodaje się ją do różnych potraw. Możesz jeść na surowo, gotować lub jeść w postaci syropu cebulowego.
Syrop z cebuli na kaszel
Zaleca się jeść syrop cebulowy głównie jesienią i zimą, ponieważ w tym czasie organizm jest bardziej podatny na infekcje. Syrop cebulowy pomaga oczyścić górne drogi oddechowe. Ma również właściwości wykrztuśne, więc może pomóc w leczeniu suchego i mokrego kaszlu. Rozcieńcza wydzielinę w gardle, ułatwiając czyszczenie. Syrop cebulowy jest również bardzo pomocny w leczeniu dusznicy bolesnej i zapalenia gardła, zapalenia krtani i zapalenia zatok.
Syrop z cebuli w ciąży
Przyszłe matki nie powinny lekceważyć przeziębienia. Aby nie zaszkodzić dziecku, kobiety w ciąży nie powinny same przyjmować żadnych leków. Kobiety w ciąży powinny mieć przeziębienie i kaszel pod nadzorem lekarza.
Dlatego w walce z przeziębieniem warto stosować naturalne składniki. W takim przypadku syrop cebulowy zadziała. Oprócz cukru możesz również użyć jego zdrowszej alternatywy, miodu. Syrop cebulowy pomoże zwalczyć kaszel, katar i poprawi twoje zdrowie bez narażania dziecka na niebezpieczeństwo.
Syrop z cebuli - właściwości
Właściwości syropu z cebuli są podobne do jego głównego składnika. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Jest uważany za naturalny antybiotyk. Syrop cebulowy może być stosowany w celu zwiększenia odporności.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C może zwiększać zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Jednak jeśli jesteśmy chorzy, syrop cebulowy może złagodzić objawy przeziębienia, a tym samym pomóc w walce z przeziębieniem. Cebula jest również źródłem żelaza, dlatego syrop cebulowy polecany jest osobom z niedokrwistością. Syrop cebulowy ma działanie moczopędne i bakteriobójcze. Dlatego może wspierać leczenie chorób dróg moczowych.
Syrop z cebuli dla dzieci
Syrop cebulowy może być stosowany jako naturalny lek dla dzieci. Może być stosowany do kaszlu u dzieci powyżej 1. roku życia (do 3 razy dziennie, za każdym razem 1 łyżeczkę). Niestety syrop cebulowy jest często nienawidzony przez dzieci ze względu na jego wyjątkowy smak i zapach. Aby syrop cebulowy był bardziej odpowiedni dla dzieci, warto dodać do niego miód, który złagodzi ostry smak.
Syrop z cebuli z czosnkiem
Świeży czosnek jest naturalnym antybiotykiem, więc zwiększy skuteczność syropu cebulowego. Przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy obrać 3-4 cebule i pokroić w cienkie plasterki. Następnie włóż do słoika i przykryj cukrem.
Słoik należy zamknąć i odstawić na kilka godzin, aby cebula mogła wypuścić sok. Powstały syrop należy wlać do gazy i dodać trochę posiekanych lub zmiażdżonych ząbków czosnku.
Syrop z cebuli z miodem
Podczas przygotowywania syropu cebulowego zamiast cukru należy użyć miodu. Jest cenniejszy niż cukier. Ponadto cebula i syrop miodowy mogą wspomagać pracę wątroby, mają działanie bakteriobójcze i przeciwbiegunkowe.
Syrop z cebuli z cytryną
Aby zwiększyć odporność, możesz również wycisnąć cytrynę do syropu cebulowego. Jest bogaty w witaminę C, więc pomaga chronić organizm przed infekcją.
Syrop z cebuli - przepis
To bardzo prosty przepis. Proporcja składników nie jest bardzo ważna. I są tylko dwa rodzaje: cebula i cukier. Cebulę należy posiekać i posypać cukrem. Możesz położyć warstwę cebuli na talerzu (w razie potrzeby przykryć), posyp cukrem, a następnie posyp kolejną warstwą cebuli itp. Lub użyj łyżki do zmieszania cebuli i cukru. Możesz również użyć miodu zamiast cukru lub dodać sok z cytryny.
Po około 5 godzinach cebula wypuściła sok, a sok był gotowy dla pacjenta. Syrop ten można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie, ale przeziębienie powinno zniknąć jak najszybciej. Do jednego zabiegu wystarczą dwa soki cebulowe. W razie potrzeby zawsze możesz przygotować kolejną część syropu.
Syrop z cebuli - przechowywanie
Domowy syrop cebulowy należy przechowywać w zamkniętym słoju w chłodnym miejscu. W takim przypadku potrwa około dwóch tygodni. Jeśli planujesz podać dziecku syrop na kaszel, warto pomyśleć, że lepszym rozwiązaniem nie jest cebula, miód i syrop cytrynowy lub miód plus syrop cebulowy. W takim przypadku miód zmniejszy smak cebuli i sprawi, że syrop będzie słodszy i bardziej tolerowany. Syrop z cebuli to sposób znany już przez nasze babcie i dziadków, jednak wciąż popularny.